Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از کالاخبر، محسن ورزشکار، عدم توازنی که بعضا در عرضه و تقاضای وکیوم ایجاد می شود را ناشی از ثبت چهار برابری پروانه بهره‌برداری کارخانه قیر در مقابل میزان تولید واقعی وکیوم باتوم می‌داند و می‌گوید: میزان تولید وکیوم باتوم در کشور چیزی بین ۶ تا ۶ میلیون و ۴۰۰هزار تن در سال است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حالی که بیش از ۲۵ میلیون تن پروانه بهره‌برداری کارخانه قیر که بیش از چهار برابر کل ظرفیت وکیوم باتوم عرضه شده در بورس کالا است، صادر شده است. تمام این ظرفیت در حال حاضر فعال نیست، اما در زمان جذابیت بازار قیر این شرکت‌ها در معاملات شرکت می‌کنند که این امر سبب اخلال در توازن عرضه و تقاضا می‌شود.

میزان تولید وکیوم باتوم در کشور چقدر است؟

ظرفیت تولید وکیوم باتوم به عنوان ماده اولیه تولید قیر در کشور محدود بوده و حدود ۶ میلیون و ۴۰۰هزار تن وکیوم باتوم توسط پالایشگاه‌های کشور در بورس کالا عرضه می‌گردد.

با توجه به حجم تقاضا؛ الزام به عرضه وکیوم باتوم در بورس کالا چه مزایا و معایبی برای صنعت قیر در کشور داشته است؟

عرضه محصولات در بورس کالا مزایای فراوانی دارد. مشخص می‌شود که فروشندگان چه مقدار محصول و با چه قیمتی عرضه می‌کنند، چقدر تقاضا برای محصول مورد نظر وجود دارد، چه شرکت‌هایی مواد اولیه مورد نیاز خود را تهیه کرده‌اند و در نهایت محصول با چه قیمتی به دست مصرف‌کننده می‌رسد که تمام این موارد سبب شفاف‌سازی معاملات  محصول می‌شود.

از طرفی برخی معتقدند رقابت‌هایی که در بورس کالا رخ می‌دهد و باعث می‌شود قیمت وکیوم باتوم بالاتر از نرخ پایه به فروش برسد به علت سازوکار بورس کالا است؛ در حالی که از نظر بنده عملکرد و سازوکار بورس کالا در این مورد تاثیر چندانی بر رقابت‌ها ندارد و دلیل اصلی آن را باید در عدم توازن میان عرضه و تقاضا دید. در حقیقت اگر میزان عرضه و تقاضا با هم برابر باشند، طبیعتا رقابت هم ایجاد نخواهد شد.

از سویی دیگر میزان تولید وکیوم باتوم در کشور چیزی بین ۶ تا ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تن در سال است. در حالی که بیش از ۲۵ میلیون تن پروانه بهره‌برداری کارخانه قیر که بیش از چهار برابر کل ظرفیت وکیوم باتوم عرضه شده در بورس کالا است، صادر شده است. تمام این ظرفیت در حال حاضر فعال نیست، اما در زمان جذابیت بازار قیر این شرکت‌ها وارد بورس می‌شوند و در معاملات شرکت می‌کنند که این امر سبب اخلال در توازن عرضه و تقاضا می‌شود. لذا بورس کالا نقش قابل توجه‌ای در رقابت‌های ایجاد شده ندارد و عامل اصلی رقابت، عدم توازن در عرضه و تقاضا است. البته ممکن است نحوه مدیریت و چگونگی اجرایی کردن عرضه محصولات اثر ناچیزی بر این رقابت‌ها داشته باشد.

شیوه قیمت‌گذاری وکیوم باتوم در کشور چگونه است و آیا این شیوه نیازهای فعالان این بازار را تأمین می‌کند؟

در حال حاضر قیمت‌گذاری وکیوم باتوم هر ۱۵ روز یکبار توسط انجمن صنفی صنعت پالایش نفت و بر اساس فرمولی که سال‌ها قبل توسط شرکت ملی پالایش و پخش فراورده‌های نفتی مشخص شده، انجام می‌شود.

مهم‌ترین عامل تاثیرگذار بر قیمت وکیوم باتوم قیمت فیول اویل ۳۸۰ فوب ( نفت کوره با ۳۸۰ PPM گوگرد – تحویل بارکشتی در سواحل ) خلیج فارس است که به صورت روزانه در مجله پلتس اعلام می‌شود. میانگین پانزده روزه این قیمت در فرمول قرار داده می‌شود و بهای دلاری وکیوم باتوم محاسبه می‌شود. این قیمت دلاری برای آنکه امکان عرضه در بورس بیابد، بایستی به ریال تبدیل شود. که در این شرایط میانگین نرخ خرید و فروش ارز در سامانه نیما نیز بر این  قیمت تاثیر خواهد گذاشت.

نکته حائز اهمیت در قیمت‌گذاری وکیوم باتوم این است که این قیمت تابعی از قیمت فیول اویل ۳۸۰ فوب خلیج فارس است و به طور مستقیم وابسته به قیمت نفت خام نیست که این امر خود مسائل و مشکلاتی را به همراه دارد. قیمت فیول اویل ۳۸۰ تابعی از بهای نفت خام است و از طرف دیگر چون خود این ماده به عنوان فراورده نفتی در بازار عرضه می‌شود، قیمت وکیوم باتوم تابعی از عرضه و تقاضای این ماده نیز خواهد بود.

در نتیجه ممکن است در برهه‌ای از زمان نوسانات نفت خام زیاد نباشد اما قیمت فیول اویل تغییرات زیادی داشته باشد و همین امر بر روی قیمت وکیوم باتوم تاثیر می‌گذارد و باعث می‌شود قیمت این ماده نوسان و تلاطم زیادی داشته باشد.

اما در اغلب بازارهای جهان قیمت فیول اویل تابع مستقیمی از قیمت نفت خام است که این باعث ناهماهنگی در قیمت‌گذاری بازار داخل ایران و جهان می‌شود. اگر بتوان این فرمول را هماهنگ با بازارهای جهانی قیمت وکیوم باتوم و براساس ضریبی از قیمت نفت خام تخمین بزنیم نه براساس قیمت فیول اویل ۳۸۰، هماهنگی مناسبی در قیمت وکیوم باتوم و به تبع آن در قیمت قیر ایجاد خواهد شد.

مدتی است که مباحثی در خصوص انحصار یا حمایت از برخی شرکت‌ها در خرید وکیوم باتوم دیده و شنیده می‌شود. ضمن موشکافی این موارد لطفاً آخرین وضعیت معاملات وکیوم باتوم در بورس کالا را تشریح کنید.

سابقاً عرضه‌های وکیوم باتوم در بورس کالا از دو طریق صورت می‌گرفت. اول عرضه‌های مربوط به شرکت‌هایی که وکیوم باتوم را از طریق تانکر تحویل می‌گیرند و بعد از آن عرضه برای شرکت‌هایی که وکیوم باتوم  را از طریق خط لوله دریافت می‌کردند.

مکانیزم آن به این صورت بود که میانگین قیمت رقابت خورده شرکت‌هایی که عرضه آن‌ها با تانکر بود به عنوان قیمت پایه برای شرکت‌هایی که با خط لوله وکیوم را تحویل می‌گرفتند، در نظر گرفته می‌شد. که این امر اعتراض شرکت‌ها را به همراه داشت. از این جهت که مقدار عرضه وکیوم برای حالت تانکری معمولا کمتر از مقدار آن برای خط لوله بوده است و سبب بی‌عدالتی در زمینه توزیع خوراک بین شرکت‌ها شده بود.

بورس کالای ایران با توجه به سابقه برگزاری چند مرحله عرضه پرمیوم وکیوم باتوم پالایشگاه اصفهان و ایجاد شرایط یکسان برای همه خریداران بدون در نظر گرفتن امتیاز همجواری، از ابتدای اردیبهشت ماه سال جاری تصمیم به تجمیع عرضه‌های خط لوله و تانکر در کلیه پالایشگاه‌های کشور گرفته است. در این راستا تجمیع عرضه تانکر و خط لوله در پالایشگاه‌های بندرعباس، تهران و سایر پالایشگاه‌های کشور در حال انجام است. این امر باعث ایجاد شرایط کاملا یکسان و برابر برای تمام شرکت‌هایی که در عرضه‌های وکیوم باتوم شرکت می‌کنند، می‌شود و هیچ مزیتی برای شرکت‌هایی که به دلیل همجواری وکیوم باتوم را با خط لوله تحویل می‌گیرند، وجود ندارد. این روش با استقبال بسیاری از شرکت‌های تولید کننده قیر مواجه شده است.

این تصمیم نیز به نوبه خود از محاسن و معایبی برخوردار است که برای هرگونه قضاوت در مورد آن بایستی فرصتی برای آن در نظر گرفت تا نتایج آن در یک دوره زمانی مشخص آشکار گردد.

مباحثی در خصوص تغییر شیوه عرضه پالایشگاه ها مطرح شده؛ ضمن بررسی این مطلب؛ چه پیشنهادی برای بهبود ساز و کارهای قیمت گذاری و معاملات در حوزه وکیوم باتوم دارید؟

روال عرضه فعلی وکیوم باتوم که از ابتدای اردیبهشت در آن تغییر ایجاد شده است، با رقابت‌هایی در زمان عرضه آن همزمان شد. برخی معتقدند که این رقابت‌ها به خاطر تجمیع عرضه‌ها است که از نظر بنده این نظر صحیحی نیست. این رقابت‌ها به دلیل عدم توازن عرضه و تقاضا در بورس کالا است. اگر میزان عرضه و تقاضا در بورس کالا با یکدیگر هم‌خوانی داشته باشند، طبیعتا شاهد چنین رقابت‌هایی نخواهیم بود. رقابت زمانی ایجاد می‌شود که شما با کمبود عرضه مواجه باشید و در نتیجه تولیدکننده برای این که بتواند به مواد اولیه خود دست پیدا کند، ناگزیر است که رقابت کند و این رقابت باید به میزانی باشد تا بتواند قیمت تمام‌شده محصول خود را به حدی برساند تا قادر باشد آن را در بازار صادراتی به فروش برساند.

بنابراین این روالی که بورس کالا در پیش‌ گرفته، روش صحیحی است و برای این که از حجم این هیجانات در بازار وکیوم باتوم کاسته شود، لازم است تا میزان عرضه وکیوم باتوم توسط پالایشگاه‌ها در بورس کالا افزایش یابد. این امر باعث می‌شود از میزان رقابت در این بازار کاسته شود و وکیوم باتوم با قیمت منصفانه و واقعی خود به دست تولیدکنندگان قیر برسد.

پربیننده ترین تصویب دامنه متقارن ۵± در هیات مدیره سازمان بورس / متقارن سازی و افزایش تدریجی دامنه دو تغییر مهم بورسی عرضه اولیه «فگستر» با حداقل ۲۰درصد بازدهی تضمینی در فرابورس ایران نرخ ارز را باید بازار تعیین کند / کاری می کنم بخش خصوصی بدون رانت واکسن وارد کند ارزش سهام عدالت من (۲۰اردیبهشت ماه)

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: وکیوم باتوم محسن ورزشکار وکیوم باتوم در کشور تولید وکیوم باتوم قیمت وکیوم باتوم بورس کالا پالایشگاه ها عرضه و تقاضا شرکت هایی قیمت گذاری بورس کالا میزان تولید عدم توازن رقابت ها عرضه ها نفت خام خط لوله شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۷۵۴۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ربات انسان نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

تین نیوز

در حالی که به نظر می رسد جهان بیش از هر وقت دیگری به بکارگیری ربات های مستخدم انسان نما در خانه ها نزدیک شده است، ایلان ماسک در جدیدترین اظهار نظر خود اعلام کرده است که ربات انسان نمای اپتیموس شرکت تسلا احتمالا از سال ۲۰۲۵ فروش خود را آغاز می کند.

به گزارش ایسنا، ربات های انسان نما نسل جدید و مورد انتظاری از ربات ها هستند که با استقبال خوبی از جانب مردم و تولیدکنندگان و توسعه دهندگان مواجه شده اند. در حالی که شاید در گذشته این نوع ربات ها فقط در داستان ها و فیلم های علمی تخیلی حضور داشتند و کسی فکرش را نمی کرد که به همین شکل به زندگی روزمره ما وارد شوند، اما به نظر می رسد این امر در حال وقوع است.

اکنون از آنجایی که به نظر می رسد شرکت تسلا در توسعه ربات انسان نمای اپتیموس(Optimus) پیشرفت جدیدی داشته است، طبق اعلام ایلان ماسک، این ربات می تواند تا سال ۲۰۲۵ فروش خود را آغاز کند.

ایلان ماسک مدیرعامل تسلا پیش بینی جسورانه ای در مورد ربات های انسان نما کرده است. وی ضمن افشای تاریخ احتمالی عرضه اپتیموس ادعا کرد که این ربات ها می توانند به ارزشمندترین دارایی شرکت تسلا تبدیل شوند.

ماسک با تاکید بر جنبه مالی همه چیز گفت: من فکر می کنم اپتیموس از هر چیز دیگر ارزشمندتر خواهد بود.

ربات اپتیموس در حال حاضر کارهای ساده ای را در کارخانه های این شرکت انجام می دهد. همچنین خبری که چند ماه پیش منتشر شد نشان داد که ربات های اپتیموس به کارخانه های بزرگ در سراسر ایالات متحده ارسال شده یا خواهند شد.

ایلان ماسک به تازگی گفته است: ما قادریم کارهای ساده کارخانه ای یا حداقل اینطور بگویم، کارهای کارخانه ای را در آزمایشگاه انجام دهیم. ما فکر می کنیم اپتیموس را در تولید محدود در کارخانه خود خواهیم داشت و تا قبل از پایان سال جاری خواهد توانست وظایف مفیدی را انجام دهد. سپس فکر می کنم ممکن است بتوانیم آن را تا پایان سال آینده به فروش برسانیم. اینها فقط حدس و گمان است.

وی افزود: اگر یک ربات انسان نما دارید که قادر به حرکت در واقعیت و انجام وظایف در صورت درخواست است، هیچ محدودیت معناداری برای اندازه اقتصادی آن وجود ندارد.

شواهد حاکی از آن است که شرکت تسلا به طور کامل توسعه هوش مصنوعی را به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از هویت خود پذیرفته است، اما ایلان ماسک می گوید من فکر می کنم ما باید یا به عنوان یک شرکت هوش مصنوعی یا یک شرکت رباتیک شناخته شویم.

ماسک می گوید: اگر شرکت تسلا را یک شرکت خودروسازی صرف می دانید، اساساً این اشتباه است و اگر سؤال اشتباهی بپرسید، پاسخ درست به آن غیرممکن است. بنابراین منظورم این است که اگر کسی باور ندارد که تسلا می خواهد خودمختاری را حل کند، فکر می کنم نباید در شرکت سرمایه گذاری کند.

ماسک مطمئن است که تسلا مسئله فناوری خودران خودروها را با یا بدون او حل خواهد کرد. با این حال، توسعه ربات انسان نمای اپتیموس موضوع دیگری است، زیرا خطرات خاص خود را دارد.

در اوایل سال جاری ایلان ماسک گفت که می خواهد ۲۵ درصد کنترل رای را در تسلا به دست آورد تا ببیند آیا توسعه اپتیموس ایمن است و به درستی انجام می شود؟

خبر جدید ماسک در زمانی اعلام شده است که تعداد زیادی از شرکت ها روی توسعه ربات های انسان نما سرمایه گذاری کرده اند. چندین شرکت از جمله هوندا، هیوندای، بوستون داینامیکس و فیگور به طور فعال در حال توسعه انواع ربات های انسان نمای خود هستند.

با این حال ماسک بر این باور است که تسلا به طور منحصر به فردی در جایگاه رهبری تولید تجاری چنین ربات هایی قرار دارد. همانطور که گفته شد به گفته ماسک، نمونه اولیه اپتیموس در حال حاضر وظایف ساده ای را در کارخانه های تسلا انجام می دهد.

با توجه به کاهش فروش خودروهای برقی تسلا، این اطلاعیه در مورد ربات اپتیموس اهمیت بیشتری پیدا می کند.

چشم انداز بزرگ تر برای تسلا

این شرکت اخیراً کاهش ۹ درصدی سالانه درآمد سه ماهه را گزارش کرده است که بزرگترین کاهش آن از سال ۲۰۱۲ است. علاوه بر این، فروش خودروهای تسلا در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ بیش از ۲۰ درصد نسبت به سه ماهه قبل کاهش یافته است.

شاید به همین دلیل است که ایلان ماسک در مورد برنامه جاه طلبانه رباتیک خود برای اطمینان بخشیدن به سرمایه گذاران چنین خبرهایی را اعلام می کند. تاکید او بر ربات های انسان نما نشان دهنده تلاش حساب شده برای تغییر موقعیت تسلا در بازار است.

او تصور می کند که فروش ربات ها در نهایت به بخش بزرگی از تجارت تسلا تبدیل می شود.

در عین حال، ربات اپتیموس به شکل غیر قابل انکاری با سرعتی ثابت در حال پیشرفت است. یک ویدیوی اخیر نسخه جدیدی از آن را نشان داد که وظایفی مانند تا کردن یک لباس را در تاسیسات تسلا انجام می دهد.

این شرکت اولین نسل ربات های خود را با نام بامبل بی(Bumblebee) در سپتامبر ۲۰۲۲ رونمایی کرد.

با این حال، اظهارات ماسک را باید کمی خوشبینانه تلقی کرد، زیرا او در گذشته نیز چندین بار وعده های پیش از موعد داده است. به عنوان مثال در سال ۲۰۱۹ ادعا کرد که تسلا تا سال ۲۰۲۰ یک میلیون ربوتاکسی در جاده ها خواهد داشت، اتفاقی که هنوز در سال ۲۰۲۴ رخ نداده است.

یک رقابت شدید

تسلا در این زمینه رو به رشد با رقابت شدیدی روبرو است. شرکت فیگور که توسط شرکت های بزرگ مایکروسافت و انویدیا پشتیبانی می شود، اخیراً همکاری خود با خودروساز آلمانی ب ام و را برای استقرار ربات های انسان نما در تاسیسات این شرکت در آمریکا اعلام کرده است.

ویدیویی که توسط فیگور در ماه فوریه منتشر شد، ربات آن موسوم به «فیگور ۰۱» را نشان می دهد که وظایفی مانند درست کردن قهوه را انجام می دهد.

به طور مشابه، شرکت بوستون دانامیکس هفته گذشته از ربات انسان نمای اطلس(Atlas) خود در یک ویدیو رونمایی کرد که در آن مشاهده می شود که در حال انجام مانورهای آکروباتیک، از حالت دراز کش به ایستادنه و راه رفتن است.

رقابت برای دستیابی به ربات های انسان نمای تجاری با دوام در حال داغ شدن است. ورود تسلا با آخرین پیش بینی های جسورانه ایلان ماسک، بُعد جدیدی به این چشم انداز فناوری که به سرعت در حال تحول است، داده است.

در حالی که سال ۲۰۲۵ برای ورود اپتیموس به بازار ممکن است خیلی بلندپروازانه به نظر برسد، تأثیر آنها در آینده نزدیک برای متحول کردن نحوه کار و زندگی انسان ها برجسته خواهد بود.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • تن ماهی و رب گوجه چند درصد گران می‌شود؟
  • عرضه‌های امروز بورس کالا ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • پیش‌بینی بورس فردا ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • ورود صندوق ملی مسکن به خرید سیمان/ واسطه‌ها حذف می‌شوند
  • پهپاد ارزان قیمت راهی بازار مصرف می شود
  • احتمال کاهش عرضه لپ تاپ؛ بازار راکد و متقاضی بلاتکلیف است
  • روند کاهشی نرخ ارز درپی شکست بازار از مرکز مبادله
  • معامله ۴.۸ میلیون تن سیمان در بورس کالا در نخستین ماه امسال
  • معامله ۳۶ همت انواع کالا و محصول در بورس کالا
  • ربات انسان نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار